Vill du byta hundförsäkring

 När kan man byta hundförsäkring

Du kan byta hundförsäkring  på din huvudförfallodag. När det är kan du se på ditt försäkringsbrev, Har du inte det till hands så kan du kontakta ditt försäkringsbolag. Tänk på att det är enbart du som försäkringstagare som kan avsluta försäkringen.

Enklaste sättet att få den bästa hundförsäkringen är att jämföra priser och villkor. På start sidan kan du enkelt ansöka om offerter hos Svedea,ICA och Moderna försäkringar. Börja att jämföra en tid innan din huvudförfallodag så att du är beredd när det är dags att byta din hundförsäkring och spara pengar. Tänk på att var du bor kan påverka din premie. Läs mer i artikeln från svt.se.

 

Flyttade och fick mycket dyrare försäkring

Tänk på att om du flyttar så kan din försäkring bli dyrare eller billigare. Läs mer i denna artikel från svt.se

Matte och husse flyttade – då blev hunden Sannies försäkring 70 procent dyrare

Publicerad

Ann-Christin och Leif Holmberg tecknade en hundförsäkring åt sin hund Sannie förra sommaren. Men när de senare flyttade från Örebro till Bullaren i Bohuslän ökade plötsligt premien från 2.489 till 4.204 kronor per år.

– Det känns helt åt helsike, säger Leif Holmberg till SVT:s konsumentredaktion Plus.

Efter flytten fick han en tilläggsfaktura på över tusen kronor för resten av försäkringstiden. Förklaringen som han fick från sitt försäkringsbolag Moderna försäkringar var att det berodde på att de nu har flyttat till ett område där risken för hundar är högre.

Priset kan ändras – avtalet gäller ändå

Försäkringsbolagens premiesättning är fri. Det betyder att de har rätt att ändra priset inför en ny avtalsperiod om de kan motivera varför, men också under en löpande avtalsperiod om någon förutsättning ändras av konsumenten.

– Det är som om du byter adress och parkerar bilen på en ny plats. Då beräknar försäkringsbolaget kostnaden på din bilförsäkring utifrån skadefrekvensen på bilar på det postnumret, säger Rebecka Troué, jurist och expert på djurförsäkringar på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Plusredaktionen: Kan även en personförsäkring få ett nytt pris bara genom att du flyttar?

– Ja. Men personförsäkringar kan man säga upp närsomhelst. Djurförsäkringar räknas däremot som sakförsäkringar och löper på ett år i taget.

”Borde informera tydligare”

Eftersom prissättningen är komplicerad och avtalstexterna ofta är väldigt långa skriver många försäkringsbolag ut vad som påverkar premien i förköpsinformationen, som är en mer lättläst text som kunderna ska kunna läsa igenom innan. I Moderna försäkringars förköpstext framgår det dock inte att bostadsorten kan påverka premien på deras djurförsäkring.

– De borde absolut lägga till den informationen. Det vore mycket tydligare, säger Rebecka Troué.

Branschstandard

Moderna försäkringar skriver i ett mejl till Plusredaktionen att det är branschstandard att ta ut olika priser i olika områden och att de försöker sätta så rättvisa priser som möjligt.

De skriver också också att om paret Holmberg känner sig vilseledda är det beredda att avsluta försäkringen i förtid. ”

Källa : https://www.svt.se/nyheter/konsument/husse-och-matte-flyttade-da-blev-hundens-sannys-forsakring-70-procent-dyrare

På start sidan finner du mer information om vad du bör tänka på när du ska välja hundförsäkring.

Med en bra och prisvärd hundförsäkring kan du sova tryggt.