Köpa hundvalp

Ska du köpa valp?

Att välja valp är ett stort och viktigt beslut . En förutsättning för ett lyckat hundägande är att alla i familjen vill ha och tål  hundar. Man ska noga tänka igenom sitt köp. Valet av hundras ska också passa hela familjens sätt att leva.

Utgifter för hundägaren

Det kostar en del att äga hund, först kostnad för inköp. När du väl har köpt valpen tillkommer utgifter för vaccination, försäkring, utrustning, hundfoder och tillbehör. Veterinärkostnader i samband med olycka och eventuell sjukdom kan bli dyra. Det kan röra sig om ett par tusenlappar om åter.

Desto mer du vet om din tilltänkta hund och kostnaderna kring hunden desto enklare är det att göra ett klokt val. Det är ett stort beslut så ta inga hastiga impuls beslut utan ta ett klokt och väl genomtänkt beslut.

 Andra saker att tänka på innan man skaffar Hund Är:

  • Har ni hjälp med Hundvakt?
  • Finns det Hunddagis i närheten?
  • Kan ni rasta hunden tillräckligt?
  • Behöver ni gå på valp kurs?
  • Har ni  kollar om någon är allergisk i Familjen?
  • Var ska hunden sova?

Hoppas att du har fått lite klarhet i vad som krävs för att skaffa hund. När du har bestämt hundras gäller det att finna en bra uppfödare som man kan kontakta för att ställa frågor och kunna komma på ett eventuellt besök.  Tänk på att köpa hund är ett åtagande som kommer att vara 10-16år framåt!

Så undviker du att köpa smuggelhund

Information från jordbruksverket.se

“Det har blivit vanligt under senare år att hundvalpar som annonseras ut på internet har smugglats till Sverige med bristfälliga eller inga papper från länder där hundvalpar av olika skäl är billiga att köpa. Detta framgår förstås inte i annonsen eller när köpet görs upp. Hundarna smugglas ibland in i landet under hemska förhållanden och de kan dessutom föra in farliga smittor i Sverige.

Den sjukdom vi är mest rädda för att smuggelhundar ska föra med är rabies, en dödlig sjukdom som kan drabba alla varmblodiga djur och som kan spridas från djur till människa. Skulle rabies föras in i landet skulle det kunna medföra stora hälsorisker och samhällsekonomiska konsekvenser för landet. För att förebygga rabiessmitta finns effektiva vaccin. Ett av de viktigaste kraven för att få föra in hundar till Sverige är därför rabiesvaccinering. När hundar förs in i landet utan att uppfylla införselskraven räknas de som smuggelhundar, oavsett om det skett medvetet eller omedvetet. Smuggelhundar saknar ofta skydd mot rabies, och därmed riskerar de att föra med sjukdomen in i Sverige.
Vad kan jag som köpare göra? Köp inte spontant!

Det är ofta små och dyra hundar som chihuahuor, dvärgspetsar och bulldoggar som smugglas till Sverige och säljs över internet. Alltför många köpare är helt ovetande om att de har blivit lurade ända tills de besöker veterinären för första gången och blir tillfrågade om djurets bakgrund och köpehandlingar. Dessutom vet inte många att det är straffbart att köpa en insmugglad hund. Om du är osäker så be din veterinär hjälpa dig att kontrollera alla dokument innan du köper en hund.
Det här bör du tänka på

För att undvika att köpa en insmugglad valp bör du tänka på att:

Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.
Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön.
Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.
Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.
Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen. Köp inte en hund som inte är helt frisk!
Det är olagligt att sälja valpar innan de nått åtta veckors ålder. Om valpen tas för tidigt från sin mamma kan den få beteendeproblem.
Från alla länder förutom Norge är ett djur som är yngre än 15 veckor infört illegalt. Detta eftersom en rabiesvaccination tidigast kan ges vid 12 veckors ålder och det måste ha gått en väntetid på 21 dagar från länder med de lägsta kraven.
Om djuret är från ett annat land och är lagligt infört ska du begära att få se alla dokument för införsel. Dessa dokument ska även medfölja djuret när du övertar ansvaret för djuret. Läs om vilka dokument djuren behöver ha beroende på land bland sidorna till vänster.
Om säljaren säger att hunden har en stamtavla men att du ska få den senare, så finns det sällan varken en kennel eller någon stamtavla. Begär att få stamtavlan samtidigt som hunden.
Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.
Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.
Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden. Låt inte säljaren lura dig att det är fult att begära korrekta handlingar, eller att det är att misstro säljaren. Det är självklart för alla seriösa försäljare av såväl rasrena som blandrashundar att ovanstående villkor gäller vid försäljning.

Det finns ingen marknad utan efterfrågan

Om du misstänker att allt inte står rätt till, om hunden verkar sjuk eller om hemmiljön är dålig ska du låta bli att genomföra köpet, även om du ömmar för hunden. Handeln med smugglade hundar kommer att finnas så länge det finns människor som köper dem. Det bästa sättet att stoppa djursmugglingen är att inte köpa de smugglade djuren.

Om du misstänker smuggling av hundar bör du kontakta Tullverket och tipsa om tullbrott.”
källa:jordbruksverket.se

Följer du dessa råd så kommer du att känna dig trygg när du ska köpa valp. Låt det ta tid att välja så kommer ni att finna rätt hundras som passar er livsstil och plånbok.

 

Åter till billig hundförsäkring